KİTAPLARIM

Yıllar boyunca okuduğum kitapların bir listesini tuttuğum ve kitapların konularına da yer verdiğim kütüphaneme hoşgeldiniz!

Fotoğrafım
Ad:
Konum: Istanbul, Türkiye
myspace layouts

myspace layouts

MySpace Layouts

MySpace Layouts

  • Antoloji
  • Yeni Sayfa
  • Timas Yayınları
  • Çarşamba, Ocak 11, 2006

    Silahlara Veda-ERNEST HEMİNGWAY


    Birinci Dünya Savaşı, İtalya... İtalyan ordusunda gönüllü olarak görev almış bir Amerikalı Teğmen, Henry. Yine onun gibi gönüllü olarak çalışan İngiliz Hastabakıcı Catherine.Bir savaş, her yanda ölüm, her yanda acı, kaybedilen dostlar, sevgililer. Henry ve Catherine, savaşın vahşeti ve anlamsızlığı içinde birbirleri için dost, arkadaş, sevgililer.Bir savaş, aşkın yeşerip çiçek açması için ne kadar uygun bir topraktır? Bir noktadan sonra, savaş artık bütün anlamını, bütün gerekçelerini yitirip, dost düşman demeden sadece adam öldürüp, kendini kurtarmaya çalışmaya dönüşünce, insan akıl sağlığını nasıl korur?Hemingway, sade, anlaşılır ve son derece akıcı bir yazım tarzıyla, dünya edebiyatında çığır açmış bir yazardır.Belki de onun bütün romanlarını bu kadar güzel, bu kadar etkileyici kılan, onun yazdığı hemen her şeyi, dizginlenemez macera ruhuyla yaşamış, içinde hissetmiş olmasıdır.Ve tabii ki aynı zamanda, gerçekle kurguyu olağanüstü bir şekilde sentezleyip, hiç zorlanmadan bir roman kurgusu içine yerleştirivermiş olması da, onun romanlarını bizim için vazgeçilmez yapan sebepler arasında sayılabilir.

    Hemingway’ den bir şaheser, Yazarına Nobel Edebiyat Ödülü kazandırmış olan “Silahlara Veda”, eşine az rastlanır bir roman... Kitapta yalnızca savaş değil, aynı zamanda insanların korkuları, acıları ve duyguları büyük bir ustalıkla anlatılmıştır. “Nasıl yararlandınız böyle? ” diye sordu. “Bakayım filmlere. Evet. Tamam. Bakıyoprum demir gibisiniz. Kim bu güzel kız? Sevgiliniz mi? Şu savaşın canı cehenneme. Nasıl, acıyor4 mu? Cesur bir delikanlısın sen! Yeniden ayağa kaldıracağım seni. Acıyor mu? Hem de nasıl desene! Canını acıtmayı seviyor şu doktorlar! Şu ana kadar neler yapıldı size? Ameliyattan sonra ayıldığımda hala hayatta olduğumu fark ettim. İlaçla uyuşturuyorlar, uyandığınızda kendinizi sarhoş gibi hissediyorsunuz. Yalnız, safradan başka hiçbir şey çıkmıyor, sonra da kendinizi hiç de rahatlamış hissetmiyorsunuz. Yatağın ayak ucunda kum torbaları var. Torbalar alçı kalıbından dışarı uzanan demir çubuklara bağlıydı. Miss Gage başımda bekliyordu. “Şimdi Nasılsınız? ” dedi. ”Daha iyiyim, ” dedim.


    Hemingway, I. Dünya Savaşı yıllarında İtalyan ordusu saflarında çarpıştı. O günlerdeki ve Türk -Yunan savaşındaki izlenimlerinden yararlanarak bir buçuk ay kadar kısa bir zamanda SİLAHLARA VEDA'yı yazdı. Üzerinde yaklaşık altı ay kadar çalıştı. Roman, haklı olarak kısa zamanda büyük bir ün kazandı. Savaşın insanlar üzerindeki yozlaştırıcı etkisi, ordunun çözülüşü, umut ve umutsuzluk, acı ve sevinç, hiçbir yapıtta böylesine yalın bir sarsıcılıkla anlatılmamıştır.

    0 Comments:

    Yorum Gönder

    << Home