KİTAPLARIM

Yıllar boyunca okuduğum kitapların bir listesini tuttuğum ve kitapların konularına da yer verdiğim kütüphaneme hoşgeldiniz!

Fotoğrafım
Ad:
Konum: Istanbul, Türkiye
myspace layouts

myspace layouts

MySpace Layouts

MySpace Layouts

  • Antoloji
  • Yeni Sayfa
  • Timas Yayınları
  • Perşembe, Ocak 12, 2006

    Madam Bovary- FLAUBERT



    Gustava Flaubert gerçekçilik akımının öncüsüdür.Madam Bovary romanı ise, edebiyatta çağ başlatan bir başyapıttır.Madam Bovary bir dramdır; kentsoylu yaşamın batağında, romantik düşlerin peşinde koşan bir kadının dramı.Doyumsuz tutkuların ağında mutluluk hayalleri kuran Emma Bovary, gördüğü bayağılık ve ihanetle yıkılır.Asla yaşayamayacağı bir aşk için, şöhretini ve gururunu ayaklar altına alır, hayatını feda eder.Var olduğunu sandığı büyük insani duygular ve değerler, küçük çıkarlar ve para karşısında tuz-buz olur.Sonunda aşk acılarıyla kıvranarak romantik düşlerini yitirir, her şeyden duyduğu korku ve pişmanlık içinde hayatına son verir. Evet, Madam Bovary kadın ruhunun (aşk) acılarını eşsiz bir güçle anlatan muazzam bir romandır.Hala ruhunu yitirmeyen kadınlara ve erkeklere ithaf olunur!

    Fransız edebiyatının ilk gerçekçi yazarlarından Gustave Flaubert’in dünya romanının klasikleri arasındaki eseri: Madam Bovary. Yayınevi kitabın arkasına şunu yazmış: "Emma Bovary, güzel bir köylü kızıydı. Bir doktorla evlenmişti, orta halli bir yaşam sürüyordu. Sevmek ve sevilmek ihtiyacı, doyumsuz tutkular arasında çırpınıyor, asla ulaşamayacağı bir mutluluğu arıyordu. Bu yüzden korkunç serüvenlere atıldı, çok acı düş kırıklıklarına uğradı." Bir klasiği bu sözlerle anlatan bir yayınevinin romanını tanıtmamak gerekirdi. Ama ne yapalım ki piyasadaki tek çeviri onlardan. Baskı berbat, kağıt öyle, çeviri de öyle. Mümkünse eski baskılarına bakın. 382 sayfa. Oda Yayınları. 1999 basımı.


    Karısının kendisini aldatması üzerine yıkılan ve kederinden ölen Eugene Delamart'ın acıklı yaşamöyküsünden ve Madame Lodavica'nın Anıları adlı elyazması kitaptan yola çıkarak Madame Bovary adlı romanını yazdı. Roman: karakterlerin ruh halini ve öykünün mantıksal gelişimi içindeki rollerini aydınlatabilecek bütün özellikleri ya da olayları duygulara kapılmadan kaybeden katı nesnelliğiyle edebiyatta yeni bir çağın başlangıcını gösteriyordu. Beş yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkan roman 1856 yılında Revue dergisinde tefrika edildi. Burjuva yaşamını gerçekçi bir anlatımla sergileyen romanı Fransız hükümeti, ahlakdışı olduğu savıyla dava etti. Flaubert bu romanı üzerinde çalışırken şunları yazmıştı: 'Benim zavallı Bovary'im şu anda Fransa'da yirmiden fazla köyde acı çekiyor ve ağlıyor.'

    0 Comments:

    Yorum Gönder

    << Home