KİTAPLARIM

Yıllar boyunca okuduğum kitapların bir listesini tuttuğum ve kitapların konularına da yer verdiğim kütüphaneme hoşgeldiniz!

Fotoğrafım
Ad:
Konum: Istanbul, Türkiye
myspace layouts

myspace layouts

MySpace Layouts

MySpace Layouts

  • Antoloji
  • Yeni Sayfa
  • Timas Yayınları
  • Perşembe, Ocak 12, 2006

    Karamazov Kardeşler- DOSTOYEVSKİ


    Küçük bir Rus köyünde toprak sahibi olan Fedor Pavloviç Karamazov'un dehşetli, esrarengiz ölümü, kısa sürede yalnız yaşadığı beldenin değil bütün Rusya'nın ilgiyle takip ettiği bir dava haline gelir. Ölümden, toplumda hiç sevilmeyen, ömrünü ilkesizlikler üzerine kurmuş maktûlün büyük oğlu Dimitri Karamazov mesul tutulmaktadır...Ne var ki; insanın bilgiyle donatılmış aklı ve maddi deliller, hayatın girift ve akıl almaz oyunları karşısında çoğu zaman aciz kalmakta ve kader ağlarını örmektedir...Dostoyevski gibi güçlü bir düşünür ve edebiyatçının hayat, ölüm, aşk, erdem, para, fikir, sanat, felsefe ve ruh bilimine dair bir ömür heybesinde biriktirdiklerinin muazzam bir kurguyla birleşmesinden doğan Karamazov Kardeşler, dünya durdukça önemini kaybetmeyecek olay ve insan örgüsüyle, dünya edebiyatının en önemli yapıtlarından olma özelliğini sonsuza dek koruyacaktır...

    Dünya edebiyatının en büyük üç eserinin Sophokles'in Oedipus Rex'inin, Shakespeare'in Hamlet'inin ve Dostoyevski'nin Karamazov Kardeşler'nin aynı konuyu, yani "baba katilliğini" ele alması rastlantı olarak açıklanamaz. Üstelik, bu üç eserde de sözkonusu davranışın kaynağı, yani bir kadın yüzünden doğan cinsel düşmanlık açıkça ortaya konulmuştur. (Sigmund Freud)

    Olağanüstü duygusallığa ve müthiş bir sanatçılık yeteneğine sahip olan Dostoyevski güçlü zekası ve zengin iç dünyasıyla dünya tarihinin izlediği gelişimi bireysel planda yineleyen bir yazardır. Bilinçaltına yönelerek karanlıkları aydınlatmaya çalışan Dostoyevski derinlikler psikolojisinin öncüsü kabul edilir. Kimilerine göre bugüne kadar yazılmış en güçlü roman olan 'Karamazov Kardeşler' Dostoyevski'nin karmaşık çözümlemelere dayanan gizemlerle dolu olan romanıdır. Dostoyevski, bilincin karmaşık ve çelişkili yanlarını olağanüstü biçimde araştırdığı bu romanında aynı zamanda günahların acıyla ödenmesine dayanan felsefi düşüncesini de sergilemiştir. 'Karamazov Kardeşler'deki baba katliyle Dostoyevski'nin köylüler tarafından acımasızca öldürülen babasının akıbeti arasında ilişki günümüz modern psikolojisinin önemli uğraş alanlarından birini oluşturur.

    0 Comments:

    Yorum Gönder

    << Home